Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Как Източна Европа може да спечели от кризата с коронавируса?

Не на последно място това може да се случи заради очакваното преместване и скъсяване на веригите за доставка

Как Източна Европа може да спечели от кризата с коронавируса?

Столицата на Чехия Прага. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Свързната с коронавируса криза удари Източна Европа особено тежко. Виенският институт за международни икономически сравнения (Wiiw) очаква икономическият спад  в Източна Европа да е по-драстичен, отколкото по време на световната финансова криза, а регионът да изпадне в „дълбока рецесия". Само Полша гласува пакети за икономическа помощ в размер на десет процента от своя БВП. Положението е още по-лошо в други страни в региона.

В същото време Източният комитет на германската икономика (ОА) очаква регионът да спечели сериозни предимства вследствие на кризата. Не на последно място - заради очакваното скъсяване на веригите за доставка. Източна Европа е в отлично положение, за да приеме очакваното преместване на заводите от Азия по-близо до офисите на производителите, пише в свой анализ германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Засега обаче анализаторите очакват сериозни сривове. Така например от американската инвестиционна банка  Goldman Sachs прогнозират икономическата продукция в Чехия да се свие с пет процента. А икономиката на Полша, която беше единствената европейска държава, преминала през глобалната финансова криза през 2008/09 г. без рецесия, ще се свие с 3,5 процента.

Още по темата


Спадът в Източна Европа е от особено значение за германската икономика. И това не е никак чудно - само страните от Вишеградската четворка Полша, Чехия, Унгария и Словакия с обем на търговията с Германия от 303 млрд. евро, имаха по-голямо значение за германската икономика през 2019 г., отколкото Китай със 205, 7 милиарда евро и САЩ със 190,1 млрд. евро. Общата търговия на Германия с Източна Европа възлиза на 453,7 млрд. евро, което представлява една пета от общата външна търговия на Германия.

Преди всичко затварянето на фабриките за автомобили в Германия, проблемите с пътуващите до работните си места и дългите задръствания по границите са довели до значителни проблеми. Някои страни в Източна Европа, особено България, Румъния и Украйна, страдат и от драстично намаляващите парични преводи на свои сънародници, които работят в западните страни. Заради кризата мнозина вече не могат да работят там и не изпращат пари у дома.

Някои държави пострадаха силно от повсеместния срив на туристическия бранш. Значителното съкращаване на доходите на хората на свой ред доведе до забележимо спадане на потреблението, а с това -  до намаляване на германския износ.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Кремъл се оплаква от проблеми в разследванията за Навални